HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Akik már használják a QRpediát

2014.03.09. 20:43 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A Wikipédia szócikkeire a QRpedia szolgáltatáson keresztül vagy közvetlenül bárki hivatkozni tud például úgy, hogy az oldal címét kihelyezi a kiállított tárgy vagy látványosság mellé, egy QR-kód alakjában. Erről a lehetőségről, amely új teret nyit a szócikkek felhasználására, részletesen írtam már.

Akik hazánkban már éltek is ezzel a lehetőséggel, megérdemlik az úttörőknek kijáró külön elismerést, ezért

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás turizmus web kultúra Wikipédia

Hogyan írj szócikket?

2014.03.08. 00:09 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Nem a technikai kérdésekről van szó, hanem tartalmiakról. Hogyan írj olyan szócikket, hogy ne ugorjanak a torkodnak a mogorva öreg szerkesztők, rögtön a törlést emlegetve? Vagy nem is emlegetve, csak csinálva. Sajnos ez kissé túl könnyen történik, ezért próbáld csökkenteni az esélyét azzal, hogy alkalmazkodni próbálsz a már meglevő szabályokhoz.

Természetesen az itt elmondottak akkor is érvényesek, ha más, meglevő cikkekbe írsz új részeket, akár csak egy mondatot, vagy változtatsz meg ott levő részeket. A követelményekről

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás web kultúra Wikipédia

Törölték, amit csináltam! (1.)

2014.03.01. 16:56 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Nem biztos, hogy törölték, csak nem látod a cikkben. Induljunk ki ebből a lehetőségből. Ha "anon" (regisztrálatlan) vagy közönséges szerkesztő vagy, addig minden egyes javításod megjelentetését jóvá kell hagynia egy járőrnek. Márpedig ők is ugyanolyan szerkesztők, mint a többiek, ugyanúgy a szabad idejüket erre fordítva munkálkodnak, csak egyszerűen nem győzik idővel. Ezért az ellenőrzésre váró változtatások listája kifogyhatatlan, nem is lehet időrendi sorrendben haladni, mert a témákban a járőrök nem egyformán járatosak, így aztán van, hogy hetekig ellenőrizetlen marad egy-egy változtatás. Ezt türelemmel ki kell bírni, ne kérd az ellenőrzést, mindenki kénytelen várni a sorára.

Hogy miért is kell a jóváhagyás egyáltalán?

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web Wikipédia

Múzeumok, állatkertek, képtárak: QRpedia

2014.02.23. 03:57 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A QRpedia a Wikipédia egy ingyenes kiegészítő szolgáltatása, kifejezetten az idegenvezetéshez kapcsolódva. Röviden összefoglalom a lényegét.

1. A szolgáltatás kitalálói azt szorgalmazzák, hogy az idegenforgalom által felkeresett helyeken legyenek internetcímek kihelyezve az adott helyről, épületről, tárgyról, témakörről szóló Wikipédia-szócikkre mutatva.

2. A Wikipédia minden már létező vagy a jövőben megszülető szócikkéhez létrehozható egy QRpedia-link. Ez a link a QRpedia szolgáltatáson át irányít a Wikipédia adott oldalára. A link létrehozása és használata nem igényel regisztrációt.

3. A QRpedián keresztül, a QRpedia-link használatával megnyitott Wikipédia-oldal automatikusan mobilbarát alakban töltődik le. Vagyis a tartalom egy okostelefonon is könnyen olvasható lesz. Ez már önmagában is hasznos.

4. A QRpedián keresztül megnyitva egy Wikipédia-szócikket a rendszer megnézi a használt eszközön beállított alapértelmezett nyelvet. Ha a szócikknek van olyan nyelvű változata, akkor automatikusan arra irányít. Lehetőséget ad más nyelv választására is.

+1. A szolgáltatás kitalálói azt javasolják, hogy az internetcímeket ne szövegesen, hanem QR-kód alakjában tegyék ki, amelyek okostelefonokkal lefényképezhetők és gyorsan dekódolhatók, a szöveges cím begépelése helyett. De a QRpedia szolgáltatáshoz ez nem feltétel.


Nézzük meg a dolgot részletesebben.

5 komment

Címkék: oktatás turizmus web kultúra Wikipédia

Utálom a Wikipédiát!

2014.02.19. 01:59 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Ezt én őszintén sajnálom, kedves Olvasó. Találkoztam már máshol is indulatos, de nem részletezett bírálattal. Itt az alkalom, hogy részletezze, hátha tudunk belőle tanulni. Szeretnénk belőle tanulni. Nyugodtan öntse ki a szívét, de ha nem általánosabb jellegű a kifogása, hanem a cikkek valamelyik jellegzetessége az, ami nem tetszik, akkor itt egy másik poszt is, ahol ezt előadhatja.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Olvasópróba 1.
lásd még az Archívumot.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

Olvasópróba 1.

2014.02.17. 20:27 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Kedves Olvasó, most tegyük próbára a Wikipédiát! Szeretnénk, ha hallhatnánk véleményeket, kifogásokat, javaslatokat. Különben a stílus nem fog már változni, pedig lehet, hogy kellene, de most ebben az állapotban rögzítik az eddig kialakult irányelvek, és az ezek megvalósulását felügyelő rangosabb szerkesztők.

Én tudnék mondani olyan mostani jellemzőket, amelyeken szerintem változtatnunk kellene, de én is tévedhetek az igények felmérésében, megfogalmazásában, ráadásul én egymagam, mások véleményének felmutatása nélkül nem fogom meggyőzni a mostani állapothoz foggal-körömmel ragaszkodó szerkesztőket. A Wikipédia egyik legfőbb alapelve,

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás vélemény web kultúra olvasó Wikipédia

Miről írhatsz új szócikket?

2014.02.14. 22:38 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Ne új cikk írásával kezdd. Először írj egy-egy bekezdést olyan szócikkbe, amelyhez valamit hozzátenni tudsz. Bele kell tanulnod. A Wikipédia nagyon sok irányelvet, szabályt tartalmaz külön fejezetekbe tagolva, amiket a kezdőlapon megtalálható, kezdőknek összeszedett linkdobozban tudsz elolvasni. Valamikor majd szánj rá némi időt, ha el akarod kerülni azt a csalódást, hogy törlik, amit csináltál. Mert ha az, amit csinálsz, nem elégíti ki az öregek igényét, akkor törölni fogják, és erről külön posztot is olvashatsz.

Ha már készen állsz új cikk írására is,

6 komment

Címkék: oktatás web kultúra olvasó Wikipédia

Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!

2014.02.13. 01:47 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Olvasóktól időnként érkeznek hasonló, méltatlankodó beszólások a Tudakozóba vagy valamelyik Kocsmafalra, hogy miért nincs még szócikk erről vagy arról. Hát, a válasz nagyon egyszerű: mert még senkinek sem jutott ideje rá. Az is lehet, hogy senkinek nincs kedve hozzá.

Nem biztos, hogy tudja, kedves Olvasó, hogy

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek

2014.02.13. 01:21 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Hogyan lehetek szerkesztő?

Keress egy szócikket, amelyben valami tartalmi vagy helyesírási hibát találtál, vagy amelybe valami még nem olvasható tényt, adatot akarsz beleírni. Először csak keveset. Jól gondold át, nehogy valami szamársággal kezdd szerkesztői pályafutásodat. Kattints a fejezet címe mellett levő szerkesztési linkre, ennek a neve jelenleg „forrásszöveg szerkesztése”, és végezd el a javítást. Kattints az „Előnézet megtekintése” gombra, hogy mielőtt véglegesíted, ellenőrizhesd a javításod megjelenését, észrevehesd egy elírásodat, igazodhass az elsőre nem érthető jelölésrendszerhez. Aztán amikor rendben levőnek találod, kattints a „Lap mentése” gombra. Gratulálok, szerkesztő lettél. Üdv a csapatban.

Tényleg ennyi volt. Ha később újra szerkeszteni akarsz,

3 komment

Címkék: oktatás web olvasó Wikipédia

Nyitóbeszéd

2014.02.12. 00:19 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A Wikipédiát talán már senkinek nem kell bemutatni, de ha mégis: ez egy internetes enciklopédia, amely főleg általános közműveltségi, közismereti témákban tartalmaz önálló, többé-kevésbé részletes szócikkeket. Ha kíváncsi rá, hogy mégis mikről, a kezdőlapon, baloldalt fent van egy Lap találomra nevű link. Kattintgasson rá, és véletlenszerűen kapott szócikkeket láthat, ez új olvasóknak és leendő szerkesztőknek is tanulságos lehet.

A Wikipédia különlegessége az összes többi enciklopédiához képest, hogy szó szerint bárki szerkesztheti a benne levőket. Kiegészíthet, javíthat, új szócikket írhat. Azért, hogy a minőség színvonala elég magas maradhasson, más szerkesztők ellenőrzik a változtatásokat, és sokféle, meglehetősen szigorú szabály írja elő a szerkesztéshez tartozó szempontokat.

A Wikipédiának nincs Szerkesztősége. Az enciklopédia önkéntesek folyamatos munkájából épül, akik ezt ingyen, a szabad idejükben teszik. Épp ezért

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia