HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

április 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek

2014.02.13. 01:21 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Hogyan lehetek szerkesztő?

Keressen egy szócikket, amelyben valami tartalmi vagy helyesírási hibát talált, vagy amelybe valami még nem olvasható tényt, adatot akar beleírni. Először csak keveset. Jól gondolja át, nehogy valami szamársággal kezdje a szerkesztői pályafutását. Kattintson a fejezet címe mellett levő szerkesztési linkre, ennek a neve jelenleg „szerkesztés”, és végezze el a javítást. Kattintson az „Előnézet megtekintése” gombra, és mielőtt véglegesíti, ellenőrizze a javítása megjelenését, különös tekintettel az elírásokra. Aztán amikor rendben levőnek találja, kattintson a „Lap mentése” gombra. Gratulálok, szerkesztő lettél. Üdv a csapatban.

Tényleg ennyi volt. Ha később újra szerkeszteni akarsz, azt javaslom, hogy regisztráld magad a Wikipédiába. De olvasd el a többi posztot is, hogy elkerüld a keserű csalódásokat.

És a Szerkesztőségnél nem kell jelentkezni?

Nem, mert nincs szerkesztőség. Csak szerkesztők, akik ugyan nem egyenlő módosítási jogúak, de mind csupán önkéntesek, akik mindannyian ingyen dolgoznak, a szabad idejükben. Ha valaki fél évig vissza sem néz, senki nem szól rá, ha pedig újra visszatér, azon dolgozik és annyit, amennyit akar. Persze nem akárhogy, de itt nincsenek sem feladatok, sem számonkérés. Az a fontos, hogy mindenki tartsa magát a szabályokhoz, amelyek azért vannak, hogy a Wikipédia elismert adatforrás maradjon.

Miért regisztráljak, ha egyszer az áll ott, hogy nem kötelező?

Valóban nem kötelező, és ahogy láttad, regisztrálás nélkül is szerkeszthettél. De a regisztrálásnak lényeges előnyei vannak:

1) A regisztrálással létrejön számodra egy szerkesztői vitalap. Ennek az a célja, hogy más szerkesztők üzenhessenek neked. Ha nem vagy regisztrálva, akkor ha hibázol, akkor nem tudnak neked erről szólni, tanácsot adni sem, valami vitába meghívni sem, szóval csak kívülálló vagy. Sok kívülállóval jó lenne beszélni valahogy, mert vakvágányra megy, fölöslegesen dolgozik, károkat okoz. Az pedig azért nem jó, mert akkor rövidesen inkább kizárják, a módosításait pedig megsemmisítik, mintsem hogy állandóan javítgassák a hibáit.

2) A szerkesztésed egy ideig nem lesz látható, azért, mert valakinek ellenőriznie kell. Később ez szükségtelenné válik, ha előrébb lépsz a rangsorban, de az csak regisztrált szerkesztők számára lehetséges.

3) Ha azt szeretnéd elérni, hogy egy vitában súlya legyen a szavadnak, ahhoz szerkesztői múlt is kell, az pedig csak regisztrált, azonosítható szerkesztő mögött gyűlhet.

A regisztrálás egyébként abból áll, hogy kitalálsz magadnak egy nevet, megadod hozzá a jelszót és az email-címedet, és beállítasz egy-két dolgot, például hogy elérhessenek-e a társak e-mailben. (Ami egyébként nem szokás.) Ha valaki változtat egy olyan oldalon, amelyet te figyelőlistán tartasz, vagy a szerkesztői vitalapodon üzen neked, akkor kapsz erről egy automatikus e-mailt, ehhez kell a címed. Igazság szerint ha regisztrálatlan vagy, akkor az IP-címedet mindenki látni fogja, ha pedig regisztrált, akkor csak az, aki ezt keresi, vagyis regisztrált szerkesztőként tulajdonképpen kevesebbet mutatsz magadból.

Mi az, hogy súlya legyen a szavamnak? Ez nem egy demokratikus közösség?

Nem, nem az. Van egy hierarchia. És lesznek olyan ügyek, amelyekben te érveket akarsz érvényesíteni egy mogorva vagy vaskalapos, hosszú múltú szerkesztővel kialakult vitában. Mert te valamilyen munkádat jónak tartod, valaki más pedig nem, akkor pedig beszélni kell róla. Ez nem demokrácia, nem is Meseország, itt a mérlegre felteszik azt is, hogy eddig mennyire bizonyultál értékesnek és megbízhatónak. És ha hülyéskedéssel vagy kötekedéssel elérted, hogy ne legyenek támogatóid, akkor nehéz dolgod lesz.

A rangsorról

Itt minden szerkesztő teljesen egyenlő, de legalul vannak a regisztrálatlanok, az anonok. Bármit is csinálnak, azt mindig jóvá kell hagynia egy járőrnek. Ez egyik félnek sem kényelmes.

Vannak a regisztrált szerkesztők, akik annyival többek, hogy van egy oldal, ahol le lehet tolni őket. Amíg csak letolnak néha, addig minden rendben van, mert majd tanulsz a hibádból. A baj akkor kezdődik, amikor elkezdik törölgetni az újabb szerkesztéseidet. Mert még mindig minden szerkesztésedet jóvá kell hagynia egy járőrnek.

Ha összegyűlik a neved mellett jó pár érdemleges szerkesztés, ha nem kellett járőrnek visszavonni a szerkesztéseidet, ha tartalmilag, és egy idő után formailag is jónak, emellett értékesnek, hasznosnak bizonyultak a szerkesztéseid, akkor egy magasabb rangú szerkesztő javasolni fogja a bürokratáknak, hogy minősítsenek át téged megerősített szerkesztővé. Ezt azt jelenti, hogy többé nem kell másra várnod ahhoz, hogy a szerkesztéseid láthatóvá váljanak, igazából ekkor léptél be a nagyok közé.

Ezután is törölhetők a szerkesztéseid, de még a legmagasabb rangúak szerkesztései is törölhetők, ám ha jó, amit csinálsz, akkor elismerően fogadnak. Kivéve a mogorva szerkesztőket, de rajtuk a csákány is kicsorbul, viszont egy emelkedő rangú szerkesztőnek már lesznek társai is, akik beszállnak a vitába, ha kell, megvédve egy cikkedet, ötletedet.

Vannak a járőrök. Ők hagyhatják jóvá azt, amit egy anon vagy egy újonc módosított, és ettől válik az minden olvasó számára láthatóvá. Ez elég fárasztó meló, és a várólista néha pokoli hosszú.

Az adminoknak technikailag olyan lehetőségeik vannak, amiket mások nem érnek el, például blokkolhatnak vandálkodó szerkesztőket, törölhetnek akár teljes cikkeket is (vagy éppen visszaállíthatnak törléseket), így gyakorlatilag ők a gazdák. Ők is cikkeken dolgoznak, csak mellette bajlódnak még a civakodó szerkesztőkkel és azokkal a kretén anonokkal, aki örömüket lelik abban, ha beleírják egy cikk közepébe, hogy Hüje Orbán.

Minderről bővebben olvashatsz itt.

Van még a jogi kaszt, ők a mindenféle eszetlen jogszabályok maradéktalan betartásáért vívott reménytelen küzdelemben brutális kegyetlenséggel és megkérdőjelezhetetlenül törlik azokat a szövegeket és főleg képeket, amelyek a megítélésük szerint kötekedésre adhatnának okot valami joghuszárnak, határon innen s túl. Ez egy fájdalmas pontja a Wikipédiának, de amit itt csinálunk, annak bizony igazodnia kell az amerikai törvényekhez is (a rendszert amerikaiak üzemeltetik), márpedig akkor egy tetoválás feltöltéséhez is minimum két írásos engedély kell, a netről letöltött képeket pedig felejtsd is el. Máshol még lesz erről szó.

Ne rohanj azonnal új szócikket írni, mert még van néhány fontos tudnivaló.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Olvasópróba 1.
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Miről írhatsz új szócikket?
lásd még az Archívumot

3 komment

Címkék: oktatás web olvasó Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr805811991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis pontosítás: automatikusan megerősített szerkesztői jogot a MediaWiki szoftver adja, 96 órával a regisztrációt követően. Ez automatikusan, mindenféle manuális beavatkozás nélkül történik, ezért hívják automatikusnak :)
hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Automatikusan_meger%C5%91s%C3%ADtett_szerkeszt%C5%91#Automatikusan_meger.C5.91s.C3.ADtett_szerkeszt.C5.91k

A bürokraták a megerősített szerkesztői csoportba tudják besorolni (és onnan kivenni) a szerkesztőket.
A jogi szakasszal kapcsolatban: az üzemeltető a legszigorúbban a szerzői joggal kapcsolatos szabályokat tartatja be, és ezt is elsősorban a hazai (magyar) jogszabályok alapján. Ami a legtöbb esetben sokkal szigorúbb, mint az amerikai szabályozás.
@Sámat: A teremtésit, erről nekem senki nem szólt! Akkor én évek óta rosszul tudom, hogy mi vagyok! :-)) Köszönöm a pontosítást, mindjárt javítom is. Nem is tudtam arról, hogy a négy nap múlva megadott feltöltési engedélynek külön neve van. Szerintem inkább fordítva kellene használni a két kifejezést, de az a lényeg, hogy a járőröknek legalább az ő dolgával ne kelljen vacakolnia.

Sajnos a magyar jogszabályok valóban nem engedik meg a "fair use"-t (a közműveltség és ismeretterjesztés érdekében történő mértékletes képfelhasználást, mondjuk így), lásd a valójában értelmetlen cirkuszt a Katona József színház közül, viszont nálunk a filmkocka megtűrt fogalom, itt győzedelmeskedett az ész. Mindemellett a magyar wiki saját médiatárában legalább nem pusztítanak olyan elmeháborodottak, mint amilyenek a Commonsban vannak. Van a jogalkotóknak fontosabb dolga ennél, de egyszer talán a fair use nálunk is megszületik, a feledésbe űzve azt a hülyeséget, miszerint egy 200x200 pixeles képmásolat is az alkotója szerzői jogain ütne sebet. Mindegy, ezt nemsokára máshol folytathatjuk.