HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!

2014.02.13. 01:47 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Olvasóktól időnként érkeznek hasonló, méltatlankodó beszólások a Tudakozóba vagy valamelyik Kocsmafalra, hogy miért nincs még szócikk erről vagy arról. Hát, a válasz nagyon egyszerű: mert még senkinek sem jutott ideje rá. Az is lehet, hogy senkinek nincs kedve hozzá.

Nem biztos, hogy tudja, kedves Olvasó, hogy a Wikipédia nem intézmény, nem szolgáltatás, hanem csak egy olyan vállalkozás, amelyet önkéntesek visznek, ingyen, a szabad idejükben. Olyan munkakör nincs, hogy wikipédista, ezért a számonkérés, a méltatlankodás nem indokolt.

A Wikipédiát gyakrabban szerkesztő csapattársak száma 100-150 fő körül mozog, és ez ahhoz képest, hogy milyen rengeteg téma van, és emellett foglalkozni kell az újoncok és alkalmi szerkesztők hibáinak javítgatásával is, borzasztó kevés. Gorombaságnak hangzik, pedig valójában kérés: ha nincs valamiről szócikk, akkor kérjük, hogy írjon egyet. Lehet, hogy ön a legjártasabb az adott témában, ön tudja a legtöbb adatot beszerezni hozzá.

Külön posztokban lehet arról olvasni, és természetesen a Wikipédia útmutatásaiban is, hogy miről és főleg hogyan kell olyan szócikket írni, amit a minőség megtartásáért küzdő régebbi szerkesztők is elfogadnak. Szigorú szabályok szólnak erről, de még ezek sem tudják szavatolni a cikkek hibátlanságát.

Mert bizony az oldalakon gyakran lehet hibákat is találni. Nem csak az egyszerű elírásokról vagy zavarosan megfogalmazott mondatokról van szó, bár az is nagyon hasznos segítség, ha ön, kedves Olvasó, kijavít néhány ilyet. Több szem többet lát, tartja a mondás, és ha már észrevesz egy hibát, akkor tényleg nem tart sokáig odakattintani és kijavítani, anélkül, hogy ehhez regisztrálná magát a szerkesztők közé, tegye meg ezt nekünk és olvasótársainak.

Vannak tartalmi hibák, téves adatok, pontatlan állítások is, hiszen a cikkeket bárki írhatja, javíthatja. Ez a megfizetendő ára annak, hogy az enciklopédia gyarapodjon. A Wikipédia járőrei szüntelenül fáradoznak azon, hogy legalább a regisztrálatlan szerkesztők javításainak a valószerűségét megpróbálják felmérni, és aszerint jóváhagyni vagy törölni. De rengeteg nehezen ellenőrizhető adat van, ezért a járőrök és a többi szerkesztő kénytelen rábízni magát azok jóindulatára, akik a szerkesztésükkel valójában azt állítják, hogy a beírt adat vagy tény egy megbízható forrásból származik, egy kezükben tartott könyvből vagy szaklapból. Ha Ön azt veszi észre, hogy egy állítás téves, és ezt szintén egy megbízható könyv, szaklap, honlap igazolja, akkor arra kérjük, hogy vegyen részt a munkában azzal, hogy ezt a javítást elvégzi, és a cikk végén megnevezi azt a forrást, ahonnan az adata származik. Ez utóbbi ugyanis a feltétele annak, hogy a módosítás elfogadott, közzétett lehessen. Saját tudást, véleményt a Wikipédia nem használhat adatforrásként.

Ez egy hatalmas közös munka, amelyben minden segítő kéznek örülünk. Igaz, hogy egypár öreg és mogorva szerkesztő nehezen győzhető meg arról, hogy valaki más által jónak talált dolog is lehet jó, de ez egy másik probléma, másik poszt témája.

Tudja, hogy miben lehetne még a segítségünkre, ha van egy kis szabad ideje? Új cikkek írásához, más cikkek kiegészítéséhez néha sok kutatómunkára van szükség, azért, hogy a leírtak valóban szavahihető források által alátámasztott, és más szigorú kívánalmakat is kielégítő legyen. Ennél sokkal egyszerűbb, ha más nyelvek Wikipédiáiból fordít le szócikkeket. A Wikipédiának van guarani és wolof nyelvű változata is, persze csak kevéske szócikkel, viszont a fontosabb nyelveken számtalan olyan szócikk létezik már, ami a magyar Wikipédiából még hiányzik. Segítsen, fordítson le egyet ezek közül, új szócikként létrehozva. Az idegen nyelvű szócikkhez meg vannak adva a felhasznált forrásmunkák, így ha csak áthozza ezek megnevezését, és a szöveg legelejére beilleszti a fordítás sablont, jelezve a szócikk eredetét, akkor máris újat hozott létre, használhatót, fontosat. Ha ön "csak" fordításokkal járul hozzá a Wikipédiához, amikor éppen kedvet érez hozzá, az is megbecsülést érdemlő, értékes munka. De csak ha komolyan csinálja, figyelemmel, különben joggal kiálthat fel egy másik Olvasó, ahogy azt a címben láthatta.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Olvasópróba 1.
Utálom a Wikipédiát!
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek
Miről írhatsz új szócikket?

lásd még az Archívumot

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr35811997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása