HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasópróba 1.

2014.02.17. 20:27 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Kedves Olvasó, most tegyük próbára a Wikipédiát! Szeretnénk, ha hallhatnánk véleményeket, kifogásokat, javaslatokat. Különben a stílus nem fog már változni, pedig lehet, hogy kellene, de most ebben az állapotban rögzítik az eddig kialakult irányelvek, és az ezek megvalósulását felügyelő rangosabb szerkesztők.

Én tudnék mondani olyan mostani jellemzőket, amelyeken szerintem változtatnunk kellene, de én is tévedhetek az igények felmérésében, megfogalmazásában, ráadásul én egymagam, mások véleményének felmutatása nélkül nem fogom meggyőzni a mostani állapothoz foggal-körömmel ragaszkodó szerkesztőket. A Wikipédia egyik legfőbb alapelve, hogy minden leírt ténynek, adatnak forrásokkal alátámaszthatónak kell lennie. Hát hozzunk létre mi is egy mérvadó forrást arról, hogy az olvasók mit is várnának a róluk kissé elfeledkező szerkesztőktől.

Más posztokban már leírtam, hogy mindenki automatikusan szerkesztővé válik, amint hozzátesz valamit a szócikkekhez, de a tekintéllyel és technikailag ehhez illő jogokkal bíró szerkesztők néha elég rugalmatlanul fogadják a jelenlegi szabályokhoz nem elég mereven ragaszkodó újoncok munkáját. Változtassunk tehát a szabályokon, ha kell, ha tudunk, itt az alkalom.

Kérem, válasszon magának egy cikket, egy címszót! Találjon ki egy fogalmat, helyet, személyt, amiről vagy akiről szócikket remélhet egy ilyen általános enciklopédiában. Menjen el a Wikipédia kezdőlapjára, jobboldalt fent van a keresőmező, és írja be, amit keresni szeretne. Aztán vizsgálja meg a kapott találatokat, és próbáljon eljutni a céljáig. Végül olvassa el, amit kapott, nézze meg, hogy megtalálta-e azt az információt, amit remélt.

Aztán jöjjön ide vissza, és mondja el, mit tapasztalt! Mondja el, ami tetszik – mert azt is jó ám olvasni – és ami nem tetszik. A kereshetőség, a terjedelem, bonyolultság, érthetőség, szerkezet, nyelvezet, pontosság, illusztrációk, ezek mind-mind megvizsgálhatók.

Ha egyáltalán nem találja meg, amit keres, vagy még nagyon hiányosan, az is információ a számunkra, de ahogy azt már korábban olvashatta, itt nincs olyan szerkesztőség, akin ezt számon kérni lehet. Mert itt mindenki önkéntesként dolgozik, és csupán idő nem jutott még mindenre, ami fontos. Mondja el azt, hogy ami már van, az hogy tetszik.

Nagyon várjuk a véleményét.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Utálom a Wikipédiát!
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek
Miről írhatsz új szócikket?
lásd még az Archívumot.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás vélemény web kultúra olvasó Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr565819283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása