HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Akik már használják a QRpediát

2014.03.09. 20:43 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A Wikipédia szócikkeire a QRpedia szolgáltatáson keresztül vagy közvetlenül bárki hivatkozni tud például úgy, hogy az oldal címét kihelyezi a kiállított tárgy vagy látványosság mellé, egy QR-kód alakjában. Erről a lehetőségről, amely új teret nyit a szócikkek felhasználására, részletesen írtam már.

Akik hazánkban már éltek is ezzel a lehetőséggel, megérdemlik az úttörőknek kijáró külön elismerést, ezért

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás turizmus web kultúra Wikipédia

Hogyan írj szócikket?

2014.03.08. 00:09 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Nem a technikai kérdésekről van szó, hanem tartalmiakról. Hogyan írj olyan szócikket, hogy ne ugorjanak a torkodnak a mogorva öreg szerkesztők, rögtön a törlést emlegetve? Vagy nem is emlegetve, csak csinálva. Sajnos ez kissé túl könnyen történik, ezért próbáld csökkenteni az esélyét azzal, hogy alkalmazkodni próbálsz a már meglevő szabályokhoz.

Természetesen az itt elmondottak akkor is érvényesek, ha más, meglevő cikkekbe írsz új részeket, akár csak egy mondatot, vagy változtatsz meg ott levő részeket. A követelményekről

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás web kultúra Wikipédia

Törölték, amit csináltam! (1.)

2014.03.01. 16:56 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Nem biztos, hogy törölték, csak nem látod a cikkben. Induljunk ki ebből a lehetőségből. Ha "anon" (regisztrálatlan) vagy közönséges szerkesztő vagy, addig minden egyes javításod megjelentetését jóvá kell hagynia egy járőrnek. Márpedig ők is ugyanolyan szerkesztők, mint a többiek, ugyanúgy a szabad idejüket erre fordítva munkálkodnak, csak egyszerűen nem győzik idővel. Ezért az ellenőrzésre váró változtatások listája kifogyhatatlan, nem is lehet időrendi sorrendben haladni, mert a témákban a járőrök nem egyformán járatosak, így aztán van, hogy hetekig ellenőrizetlen marad egy-egy változtatás. Ezt türelemmel ki kell bírni, ne kérd az ellenőrzést, mindenki kénytelen várni a sorára.

Hogy miért is kell a jóváhagyás egyáltalán?

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web Wikipédia

Múzeumok, állatkertek, képtárak: QRpedia

2014.02.23. 03:57 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A QRpedia a Wikipédia egy ingyenes kiegészítő szolgáltatása, kifejezetten az idegenvezetéshez kapcsolódva. Röviden összefoglalom a lényegét.

1. A szolgáltatás kitalálói azt szorgalmazzák, hogy az idegenforgalom által felkeresett helyeken legyenek internetcímek kihelyezve az adott helyről, épületről, tárgyról, témakörről szóló Wikipédia-szócikkre mutatva.

2. A Wikipédia minden már létező vagy a jövőben megszülető szócikkéhez létrehozható egy QRpedia-link. Ez a link a QRpedia szolgáltatáson át irányít a Wikipédia adott oldalára. A link létrehozása és használata nem igényel regisztrációt.

3. A QRpedián keresztül, a QRpedia-link használatával megnyitott Wikipédia-oldal automatikusan mobilbarát alakban töltődik le. Vagyis a tartalom egy okostelefonon is könnyen olvasható lesz. Ez már önmagában is hasznos.

4. A QRpedián keresztül megnyitva egy Wikipédia-szócikket a rendszer megnézi a használt eszközön beállított alapértelmezett nyelvet. Ha a szócikknek van olyan nyelvű változata, akkor automatikusan arra irányít. Lehetőséget ad más nyelv választására is.

+1. A szolgáltatás kitalálói azt javasolják, hogy az internetcímeket ne szövegesen, hanem QR-kód alakjában tegyék ki, amelyek okostelefonokkal lefényképezhetők és gyorsan dekódolhatók, a szöveges cím begépelése helyett. De a QRpedia szolgáltatáshoz ez nem feltétel.


Nézzük meg a dolgot részletesebben.

5 komment

Címkék: oktatás turizmus web kultúra Wikipédia

Utálom a Wikipédiát!

2014.02.19. 01:59 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Ezt én őszintén sajnálom, kedves Olvasó. Találkoztam már máshol is indulatos, de nem részletezett bírálattal. Itt az alkalom, hogy részletezze, hátha tudunk belőle tanulni. Szeretnénk belőle tanulni. Nyugodtan öntse ki a szívét, de ha nem általánosabb jellegű a kifogása, hanem a cikkek valamelyik jellegzetessége az, ami nem tetszik, akkor itt egy másik poszt is, ahol ezt előadhatja.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Olvasópróba 1.
lásd még az Archívumot.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

Olvasópróba 1.

2014.02.17. 20:27 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Kedves Olvasó, most tegyük próbára a Wikipédiát! Szeretnénk, ha hallhatnánk véleményeket, kifogásokat, javaslatokat. Különben a stílus nem fog már változni, pedig lehet, hogy kellene, de most ebben az állapotban rögzítik az eddig kialakult irányelvek, és az ezek megvalósulását felügyelő rangosabb szerkesztők.

Én tudnék mondani olyan mostani jellemzőket, amelyeken szerintem változtatnunk kellene, de én is tévedhetek az igények felmérésében, megfogalmazásában, ráadásul én egymagam, mások véleményének felmutatása nélkül nem fogom meggyőzni a mostani állapothoz foggal-körömmel ragaszkodó szerkesztőket. A Wikipédia egyik legfőbb alapelve,

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás vélemény web kultúra olvasó Wikipédia

Miről írhatsz új szócikket?

2014.02.14. 22:38 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Ne új cikk írásával kezdd. Először írj egy-egy bekezdést olyan szócikkbe, amelyhez valamit hozzátenni tudsz. Bele kell tanulnod. A Wikipédia nagyon sok irányelvet, szabályt tartalmaz külön fejezetekbe tagolva, amiket a kezdőlapon megtalálható, kezdőknek összeszedett linkdobozban tudsz elolvasni. Valamikor majd szánj rá némi időt, ha el akarod kerülni azt a csalódást, hogy törlik, amit csináltál. Mert ha az, amit csinálsz, nem elégíti ki az öregek igényét, akkor törölni fogják, és erről külön posztot is olvashatsz.

Ha már készen állsz új cikk írására is,

6 komment

Címkék: oktatás web kultúra olvasó Wikipédia

Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!

2014.02.13. 01:47 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Olvasóktól időnként érkeznek hasonló, méltatlankodó beszólások a Tudakozóba vagy valamelyik Kocsmafalra, hogy miért nincs még szócikk erről vagy arról. Hát, a válasz nagyon egyszerű: mert még senkinek sem jutott ideje rá. Az is lehet, hogy senkinek nincs kedve hozzá.

Nem biztos, hogy tudja, kedves Olvasó, hogy

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek

2014.02.13. 01:21 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Hogyan lehetek szerkesztő?

Keressen egy szócikket, amelyben valami tartalmi vagy helyesírási hibát talált, vagy amelybe valami még nem olvasható tényt, adatot akar beleírni. Először csak keveset. Jól gondolja át, nehogy valami szamársággal kezdje a szerkesztői pályafutását. Kattintson a fejezet címe mellett levő szerkesztési linkre, ennek a neve jelenleg „szerkesztés”, és végezze el a javítást. Kattintson az „Előnézet megtekintése” gombra, és mielőtt véglegesíti, ellenőrizze a javítása megjelenését, különös tekintettel az elírásokra. Aztán amikor rendben levőnek találja, kattintson a „Lap mentése” gombra. Gratulálok, szerkesztő lettél. Üdv a csapatban.

Tényleg ennyi volt. Ha később újra szerkeszteni akarsz, azt javaslom, hogy regisztráld magad a Wikipédiába. De olvasd el a többi posztot is, hogy elkerüld a keserű csalódásokat.

És a Szerkesztőségnél nem kell jelentkezni?

Nem, mert nincs szerkesztőség. Csak szerkesztők, akik ugyan nem egyenlő módosítási jogúak, de mind csupán önkéntesek, akik mindannyian ingyen dolgoznak, a szabad idejükben. Ha valaki fél évig vissza sem néz, senki nem szól rá, ha pedig újra visszatér, azon dolgozik és annyit, amennyit akar. Persze nem akárhogy, de itt nincsenek sem feladatok, sem számonkérés. Az a fontos, hogy mindenki tartsa magát a szabályokhoz, amelyek azért vannak, hogy a Wikipédia elismert adatforrás maradjon.

Miért regisztráljak, ha egyszer az áll ott, hogy nem kötelező?

Valóban nem kötelező, és ahogy láttad, regisztrálás nélkül is szerkeszthettél. De a regisztrálásnak lényeges előnyei vannak:

1) A regisztrálással létrejön számodra egy szerkesztői vitalap. Ennek az a célja, hogy más szerkesztők üzenhessenek neked. Ha nem vagy regisztrálva, akkor ha hibázol, akkor nem tudnak neked erről szólni, tanácsot adni sem, valami vitába meghívni sem, szóval csak kívülálló vagy. Sok kívülállóval jó lenne beszélni valahogy, mert vakvágányra megy, fölöslegesen dolgozik, károkat okoz. Az pedig azért nem jó, mert akkor rövidesen inkább kizárják, a módosításait pedig megsemmisítik, mintsem hogy állandóan javítgassák a hibáit.

2) A szerkesztésed egy ideig nem lesz látható, azért, mert valakinek ellenőriznie kell. Később ez szükségtelenné válik, ha előrébb lépsz a rangsorban, de az csak regisztrált szerkesztők számára lehetséges.

3) Ha azt szeretnéd elérni, hogy egy vitában súlya legyen a szavadnak, ahhoz szerkesztői múlt is kell, az pedig csak regisztrált, azonosítható szerkesztő mögött gyűlhet.

A regisztrálás egyébként abból áll, hogy kitalálsz magadnak egy nevet, megadod hozzá a jelszót és az email-címedet, és beállítasz egy-két dolgot, például hogy elérhessenek-e a társak e-mailben. (Ami egyébként nem szokás.) Ha valaki változtat egy olyan oldalon, amelyet te figyelőlistán tartasz, vagy a szerkesztői vitalapodon üzen neked, akkor kapsz erről egy automatikus e-mailt, ehhez kell a címed. Igazság szerint ha regisztrálatlan vagy, akkor az IP-címedet mindenki látni fogja, ha pedig regisztrált, akkor csak az, aki ezt keresi, vagyis regisztrált szerkesztőként tulajdonképpen kevesebbet mutatsz magadból.

Mi az, hogy súlya legyen a szavamnak? Ez nem egy demokratikus közösség?

Nem, nem az. Van egy hierarchia. És lesznek olyan ügyek, amelyekben te érveket akarsz érvényesíteni egy mogorva vagy vaskalapos, hosszú múltú szerkesztővel kialakult vitában. Mert te valamilyen munkádat jónak tartod, valaki más pedig nem, akkor pedig beszélni kell róla. Ez nem demokrácia, nem is Meseország, itt a mérlegre felteszik azt is, hogy eddig mennyire bizonyultál értékesnek és megbízhatónak. És ha hülyéskedéssel vagy kötekedéssel elérted, hogy ne legyenek támogatóid, akkor nehéz dolgod lesz.

A rangsorról

Itt minden szerkesztő teljesen egyenlő, de legalul vannak a regisztrálatlanok, az anonok. Bármit is csinálnak, azt mindig jóvá kell hagynia egy járőrnek. Ez egyik félnek sem kényelmes.

Vannak a regisztrált szerkesztők, akik annyival többek, hogy van egy oldal, ahol le lehet tolni őket. Amíg csak letolnak néha, addig minden rendben van, mert majd tanulsz a hibádból. A baj akkor kezdődik, amikor elkezdik törölgetni az újabb szerkesztéseidet. Mert még mindig minden szerkesztésedet jóvá kell hagynia egy járőrnek.

Ha összegyűlik a neved mellett jó pár érdemleges szerkesztés, ha nem kellett járőrnek visszavonni a szerkesztéseidet, ha tartalmilag, és egy idő után formailag is jónak, emellett értékesnek, hasznosnak bizonyultak a szerkesztéseid, akkor egy magasabb rangú szerkesztő javasolni fogja a bürokratáknak, hogy minősítsenek át téged megerősített szerkesztővé. Ezt azt jelenti, hogy többé nem kell másra várnod ahhoz, hogy a szerkesztéseid láthatóvá váljanak, igazából ekkor léptél be a nagyok közé.

Ezután is törölhetők a szerkesztéseid, de még a legmagasabb rangúak szerkesztései is törölhetők, ám ha jó, amit csinálsz, akkor elismerően fogadnak. Kivéve a mogorva szerkesztőket, de rajtuk a csákány is kicsorbul, viszont egy emelkedő rangú szerkesztőnek már lesznek társai is, akik beszállnak a vitába, ha kell, megvédve egy cikkedet, ötletedet.

Vannak a járőrök. Ők hagyhatják jóvá azt, amit egy anon vagy egy újonc módosított, és ettől válik az minden olvasó számára láthatóvá. Ez elég fárasztó meló, és a várólista néha pokoli hosszú.

Az adminoknak technikailag olyan lehetőségeik vannak, amiket mások nem érnek el, például blokkolhatnak vandálkodó szerkesztőket, törölhetnek akár teljes cikkeket is (vagy éppen visszaállíthatnak törléseket), így gyakorlatilag ők a gazdák. Ők is cikkeken dolgoznak, csak mellette bajlódnak még a civakodó szerkesztőkkel és azokkal a kretén anonokkal, aki örömüket lelik abban, ha beleírják egy cikk közepébe, hogy Hüje Orbán.

Minderről bővebben olvashatsz itt.

Van még a jogi kaszt, ők a mindenféle eszetlen jogszabályok maradéktalan betartásáért vívott reménytelen küzdelemben brutális kegyetlenséggel és megkérdőjelezhetetlenül törlik azokat a szövegeket és főleg képeket, amelyek a megítélésük szerint kötekedésre adhatnának okot valami joghuszárnak, határon innen s túl. Ez egy fájdalmas pontja a Wikipédiának, de amit itt csinálunk, annak bizony igazodnia kell az amerikai törvényekhez is (a rendszert amerikaiak üzemeltetik), márpedig akkor egy tetoválás feltöltéséhez is minimum két írásos engedély kell, a netről letöltött képeket pedig felejtsd is el. Máshol még lesz erről szó.

Ne rohanj azonnal új szócikket írni, mert még van néhány fontos tudnivaló.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Olvasópróba 1.
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Miről írhatsz új szócikket?
lásd még az Archívumot

3 komment

Címkék: oktatás web olvasó Wikipédia

Nyitóbeszéd

2014.02.12. 00:19 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A Wikipédiát talán már senkinek nem kell bemutatni, de ha mégis: ez egy internetes enciklopédia, amely főleg általános közműveltségi, közismereti témákban tartalmaz önálló, többé-kevésbé részletes szócikkeket. Ha kíváncsi rá, hogy mégis mikről, a kezdőlapon, baloldalt fent van egy Lap találomra nevű link. Kattintgasson rá, és véletlenszerűen kapott szócikkeket láthat, ez új olvasóknak és leendő szerkesztőknek is tanulságos lehet.

A Wikipédia különlegessége az összes többi enciklopédiához képest, hogy szó szerint bárki szerkesztheti a benne levőket. Kiegészíthet, javíthat, új szócikket írhat. Azért, hogy a minőség színvonala elég magas maradhasson, más szerkesztők ellenőrzik a változtatásokat, és sokféle, meglehetősen szigorú szabály írja elő a szerkesztéshez tartozó szempontokat.

A Wikipédiának nincs Szerkesztősége. Az enciklopédia önkéntesek folyamatos munkájából épül, akik ezt ingyen, a szabad idejükben teszik. Épp ezért nagyon jól jön minden segítő kéz, minden apró kiegészítés.

A Wikipédia a Wikimedia Foundation és a magyar Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett projekt. Kevesen tudnak róla, hogy a Wikimédiának számos társprojektje is van, például a Wikikönyvek, Wikiegyetem, Wikidézet, és persze a szabadon felhasználó képek gyűjteménye, a Wikimedia Commons.

Hogy mi a módja a cikkeken való változtatásnak, azzal a Wikipédiában is sok oldal foglalkozik, de ott szinte minden csak a szerkesztésről, módosításról szól.

Mi, néhányan a gyakrabban közreműködő szerkesztők közül valami mást szeretnénk. Mi az Olvasóhoz szólunk. Azt szeretnénk megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye. Mi nem tetszik, mit látna szívesen másképp, és, persze, hogy mit tart jónak. A Wikipédián erre nem nagyon találni semmilyen helyet, és bizony nem egy szerkesztő van, akit nem is nagyon érdekel az olvasók véleménye. Ez nem jó, mert nem magunknak írjuk a Wikipédiát, hanem azoknak, akik szeretnének bonyolult keresés nélkül is megtalálni leírásokat, válaszokat felmerült kérdésekre. Épp ez lesz az egyik kérdésünk, hogy ez mennyire sikerül.

Ehhez önálló posztokat fogunk megjelentetni, amelyek egy része tanácsokat ad, kicsit szókimondóbb módon azoknak, akik mégis beszállnának a szerkesztésbe. A posztok másik fele viszont kérdéseket fog feltenni, amelyekre reméljük az Ön válaszát is. Ez a blog, az összes poszt folyamatosan élni fog, és az oda írt kommentekre előbb-utóbb reagálni fogunk. Mielőtt írna, nézze meg, hátha van a témához jobban kapcsolódó poszt is.

Egy megjegyzés: azokat a kommenteket, amelyek nem a Wikipédiával foglalkoznak, törölni fogjuk, cifrázás nélkül.

Jöjjenek hát a cikkek, olvasókhoz, új szerkesztőkhöz szólva.

Ide tartozó posztok:
Olvasópróba 1.
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Utálom a Wikipédiát!
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek
Miről írhatsz új szócikket?
lásd még az Archívumot.

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia