HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyitóbeszéd

2014.02.12. 00:19 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A Wikipédiát talán már senkinek nem kell bemutatni, de ha mégis: ez egy internetes enciklopédia, amely főleg általános közműveltségi, közismereti témákban tartalmaz önálló, többé-kevésbé részletes szócikkeket. Ha kíváncsi rá, hogy mégis mikről, a kezdőlapon, baloldalt fent van egy Lap találomra nevű link. Kattintgasson rá, és véletlenszerűen kapott szócikkeket láthat, ez új olvasóknak és leendő szerkesztőknek is tanulságos lehet.

A Wikipédia különlegessége az összes többi enciklopédiához képest, hogy szó szerint bárki szerkesztheti a benne levőket. Kiegészíthet, javíthat, új szócikket írhat. Azért, hogy a minőség színvonala elég magas maradhasson, más szerkesztők ellenőrzik a változtatásokat, és sokféle, meglehetősen szigorú szabály írja elő a szerkesztéshez tartozó szempontokat.

A Wikipédiának nincs Szerkesztősége. Az enciklopédia önkéntesek folyamatos munkájából épül, akik ezt ingyen, a szabad idejükben teszik. Épp ezért nagyon jól jön minden segítő kéz, minden apró kiegészítés.

A Wikipédia a Wikimedia Foundation és a magyar Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett projekt. Kevesen tudnak róla, hogy a Wikimédiának számos társprojektje is van, például a Wikikönyvek, Wikiegyetem, Wikidézet, és persze a szabadon felhasználó képek gyűjteménye, a Wikimedia Commons.

Hogy mi a módja a cikkeken való változtatásnak, azzal a Wikipédiában is sok oldal foglalkozik, de ott szinte minden csak a szerkesztésről, módosításról szól.

Mi, néhányan a gyakrabban közreműködő szerkesztők közül valami mást szeretnénk. Mi az Olvasóhoz szólunk. Azt szeretnénk megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye. Mi nem tetszik, mit látna szívesen másképp, és, persze, hogy mit tart jónak. A Wikipédián erre nem nagyon találni semmilyen helyet, és bizony nem egy szerkesztő van, akit nem is nagyon érdekel az olvasók véleménye. Ez nem jó, mert nem magunknak írjuk a Wikipédiát, hanem azoknak, akik szeretnének bonyolult keresés nélkül is megtalálni leírásokat, válaszokat felmerült kérdésekre. Épp ez lesz az egyik kérdésünk, hogy ez mennyire sikerül.

Ehhez önálló posztokat fogunk megjelentetni, amelyek egy része tanácsokat ad, kicsit szókimondóbb módon azoknak, akik mégis beszállnának a szerkesztésbe. A posztok másik fele viszont kérdéseket fog feltenni, amelyekre reméljük az Ön válaszát is. Ez a blog, az összes poszt folyamatosan élni fog, és az oda írt kommentekre előbb-utóbb reagálni fogunk. Mielőtt írna, nézze meg, hátha van a témához jobban kapcsolódó poszt is.

Egy megjegyzés: azokat a kommenteket, amelyek nem a Wikipédiával foglalkoznak, törölni fogjuk, cifrázás nélkül.

Jöjjenek hát a cikkek, olvasókhoz, új szerkesztőkhöz szólva.

Ide tartozó posztok:
Olvasópróba 1.
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Utálom a Wikipédiát!
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek
Miről írhatsz új szócikket?
lásd még az Archívumot.

komment

Címkék: vélemény web olvasó Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr825810263
süti beállítások módosítása