HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Múzeumok, állatkertek, képtárak: QRpedia

2014.02.23. 03:57 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

A QRpedia a Wikipédia egy ingyenes kiegészítő szolgáltatása, kifejezetten az idegenvezetéshez kapcsolódva. Röviden összefoglalom a lényegét.

1. A szolgáltatás kitalálói azt szorgalmazzák, hogy az idegenforgalom által felkeresett helyeken legyenek internetcímek kihelyezve az adott helyről, épületről, tárgyról, témakörről szóló Wikipédia-szócikkre mutatva.

2. A Wikipédia minden már létező vagy a jövőben megszülető szócikkéhez létrehozható egy QRpedia-link. Ez a link a QRpedia szolgáltatáson át irányít a Wikipédia adott oldalára. A link létrehozása és használata nem igényel regisztrációt.

3. A QRpedián keresztül, a QRpedia-link használatával megnyitott Wikipédia-oldal automatikusan mobilbarát alakban töltődik le. Vagyis a tartalom egy okostelefonon is könnyen olvasható lesz. Ez már önmagában is hasznos.

4. A QRpedián keresztül megnyitva egy Wikipédia-szócikket a rendszer megnézi a használt eszközön beállított alapértelmezett nyelvet. Ha a szócikknek van olyan nyelvű változata, akkor automatikusan arra irányít. Lehetőséget ad más nyelv választására is.

+1. A szolgáltatás kitalálói azt javasolják, hogy az internetcímeket ne szövegesen, hanem QR-kód alakjában tegyék ki, amelyek okostelefonokkal lefényképezhetők és gyorsan dekódolhatók, a szöveges cím begépelése helyett. De a QRpedia szolgáltatáshoz ez nem feltétel.


Nézzük meg a dolgot részletesebben.

Vegyünk például egy tárlatot, Hágában, a Maurits-házban, ahol meglátjuk a Gezicht op Delft című festményt, Vermeer alkotását. Nagyon szép kép, egy városrészlet látható rajta, de pontosan mi is ez? Nem tudom, hogy a kép mellett milyen nyelveken áll ott valami magyarázat, ám biztos, hogy akármilyen nyelven is, de nem sok információt kapunk.

qrcode1.pngA kiállítás gazdáinak esetleg eszébe juthat, hogy hát ott van a Wikipédia! A látogatónak tudnak ők többet is mondani a képről, mint ami egy táblácskára kifér. Erről a képről a holland Wikipedián önálló cikk van, így hát, tegyük fel, a hollandok odateszik a kép mellé a wikipédiás cikk internetcímét: nl.wikipedia.org/wiki/Gezicht_op_Delft. Vagy ha gondolnak azokra, akik nem szeretnek hosszú címeket bepötyögni a telefonjukon, akkor odatehetik a címet akár egy QR-kód formájában is. Egy ilyen ábra mindig egy rövid szöveget tárol kódolt alakban. Ezt a látogató lefényképezi, egy app szövegre alakítja, a böngésző megnyitja, és már ott is van a telefonon a szócikk.

Jó, de ez a cikk hollandul van írva, tehát a magyar és más külhoni látogató boldogsága még nem teljes. A cikk bal oldalán, legalul, egymás alatt fel vannak sorolva azok a nyelvek, amelyeken ugyanerről a dologról kész szócikk van. Tényleg elég egy kattintás, és megkaphatjuk az adott nyelvű változatot. Így teljes a szolgáltatás.

Hogy a pötyögés milyen terhessé és elronthatóvá válhat, ahhoz megmutatom a bolgár nyelvű szócikk címét is: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4_%D0%BE%D1%82_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%84%D1%82. A sok kód a cirill betűket helyettesíti. Ugyanez QR-kódban megadva sokkal kényelmesebben kezelhető.

Egy cikk több nyelven is olvasható?

Igen, de csak akkor, ha azokat valakik megírják. A Wikipédia nem készít automatikus fordítást. Minden szócikket kézzel kell létrehozni, és mivel a különféle nyelvű oldalakat rendszerint mások írják, még ugyanarról a témáról is, a szócikkek különféle nyelvű változatai között nagy különbségek szoktak lenni.

De ez még csak az egyszerű Wikipédia használata volt, QR-kódban megadott címmel, ez nem újdonság.

A QRpedia több ennél

Minden wikipédiás szócikk címéből elé lehet állítani egy QRpediás címet is, ez a Vermeer-festmény oldala esetében így néz ki: http://nl.qrwp.org/Gezicht_op_Delft. Tehát a "wikipedia.org/wiki" helyére "qrwp.org" kerül. Ez minden wikipédiás címmel megtehető.

Ne felejtse el a cím elején esetleg ott levő "https:" jelzést "http:"-re cserélni, különben a böngésző akadékoskodhat az oldal biztonságos elérésével kapcsolatban.

Hogy miben más ez a címváltozat? Kattintson a címre, nem kell QR-kód. Egy holland szócikk címére kattintott, de ugye Ön is magyarul látja azt? Hát erről van szó. Nem, ez nem gépi fordítás. A rendszer látja az Ön gépén azt az adatot, amely szerint a kiválasztott alapnyelv a magyar. Ugyanezt az adatot megkapja a tabletektől, okostelefonoktól is. Ezért a holland szócikkben ellenőrzi azt a fent említett listát, amely az ehhez a cikkhez kérhető nyelveket sorolja fel, és mivel a magyar ez esetben közöttük található, automatikusan a magyar cikkre ugrott. Ez a QRpedia egyik nagy mutatványa.

A másik lényeges különbség: hasonlítsa össze a wikipédiás és a QRpediás magyar szócikk megjelenését. A legjobb, ha ezt egy mobilon próbálja ki. Az utóbbi egy leegyszerűsített megjelenésű, mobilbarát változat, ugyanazzal a tartalommal. A Wikipédia oldalainak összetett tagolása megnehezítené a kis képernyőn, lassabb eszközön való megjelenítést, de ez a probléma most elhárult. Ez a QRpedia másik nagy mutatványa.

Egy feltétele van a QRpedia használatának: kizárólag Wikipédia-szócikkekhez használható, mert a nyelvi átirányítás egyébként nem működne.

Más nyelven is szeretném látni!

A wikipédiás szócikkek bal oldalán lent vannak felsorolva a választható nyelvek. A QRpediás változatban a cikk legalján van egy gomb, arra kattintva jelenik meg a választható nyelvek listája. Még egyszer mondom: azok a nyelvek vannak felsorolva, amelyeken valaki már megírta a cikknek egy rövidebb-hosszabb változatát. A különféle nyelvű cikkek között nagy eltérések vannak. Nézze meg a holland szócikk német és svéd változatát; a svédek között ezek szerint még senki nem szánt ennél több munkát a szócikk kibővítésére, hiszen a megírható szócikkek tengere szinte végtelen.

Ha nincs szócikk az én nyelvemen?

Ha egy szócikknek éppen nincs a használt eszköz alapnyelvén készült változata – a mi esetünkben ez a magyar –, akkor listát kapunk a választható nyelvekről. Vagy ugyanitt kérhetjük a Google Translate gépi fordítását arról a szócikkről, amely az internetes címben megjelölt nyelven készült.

Nézzünk meg egy példát a "Szicíliai-szoros"-ról, egy történelmi kiállításon szeretném róla kitenni a Wikipédiára irányító linket. Megtaláltam az angol nyelvű cikket: https://en.wikipedia.org/wiki/Strait_of_Sicily. Csak az összehasonlítás kedvéért elkészítem ebből a QRpediás linket is: http://en.qrwp.org/Strait_of_Sicily. Ha ez utóbbira rákattint, láthatja, hogy ebből a rendszer nem talált magyar nyelvű változatot, így felkínál más nyelveket, és kérhetem az angol cikk gépi fordítását is. De ez a cikk elég rövid, ezért még néhány nyelven megnézem, a legjobbnak talán a francia változat tűnik. Ezért a kiállításon a francia változat QRpediás címét fogom kitenni: http://fr.qrwp.org/Canal_de_Sicile. Ettől még nem lesz róla magyar nyelvű oldal, de amikor a Google Translate-től a látogató a fordítást kéri, akkor a francia szócikk fordítását kapja meg.

És hogy jön ide a QR-kód?

qrcode.pngAnnak ellenére, hogy a szolgáltatást QRpedia névre keresztelték, a QR-kód nem lényegi része a szolgáltatásnak, mert az internetcím közölhető lenne ékírástól a morzejelekig bármilyen formában. A QR-kód csak egy praktikus módja annak, hogy a címet a látogató által használt, kamerával felszerelt eszközbe bejuttassuk.

QR-kód bármilyen szövegből előállítható például itt vagy itt. Visszafelé is lehet: egy QR-kód képéből a benne tárolt szöveg kinyerhető például itt, ezt az elkészített kód ellenőrzéséül érdemes felhasználni.

(Megjegyzés: előfordulhat, hogy különböző programokkal ugyanabból a szövegből nem egyforma QR-kódokat kap, ha másféle belső hibavédelem van beállítva.)

Összegezve az eddigieket: ha Kossuth Lajos szobra mellé egy kis táblácskán kiteszi az itt látható QR-kódot, akkor ezt lefényképezve és átalakítva a látogató közvetlenül eljuthat a Kossuthról a saját anyanyelvén szóló szócikkhez, mobilbarát tördelésben.

Ugyanez a kódábra közvetlenül megkapható úgy is, hogy a kiválasztott wikipédiás szócikk címét ("https://hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_Lajos") beilleszti a QRpedia oldalán levő ablak alsó sorába, majd a kapott képre jobb gombbal kattintva a képet kimenti. Emlékeztetem, hogy ez a szolgáltatás csak a wikipédiás címekre működik.

Az ábra színe nem számít, csak kontrasztos legyen, és egy kamerás mobillal elég nagy méretben lefotózható legyen.

És ha valamiről nincs szócikk?

Akkor írjon egyet! Több poszt is olvasható már arról, hogy ez miként is megy, és lesznek még továbbiak is. Természetesen a Wikipédián is rengeteg oldalon tárgyalják a szerkesztéshez szükséges információkat és szabályokat. De a legfontosabb szempont a következő: semmi reklám, semmi programajánló, minél kevesebb dicséret és méltatás, tárgyszerűség kell és megbízható, komoly források megadása. Nem baj, ha a cikk kezdetben viszonylag rövid, később még bővíthető. Külön posztban még sok egyéb irányelvről szó lesz, mert nem szabad elfelejteni, hogy ez egy enciklopédia, nem útikalauz vagy prospektus. Egy komolyabb cikk legvégén szabad elhelyezni egy vagy két linket a település vagy intézmény saját honlapjaira is, ahol persze már mindent el lehet mondani.

A legjobb abban, ha Ön készít szócikket valami látványosságról, az, hogy Önnek meglehet a joga ahhoz, hogy fényképet készítsen róla, és azt feltöltse, majd a cikkbe beillessze. Csak olyan kép tölthető fel, amelyet, ha akarna, a szerzői jogok sérelme nélkül kiadhatna valami füzetben vagy könyvben is. Ha ezt nem tartja be, a képet törölni fogják.

Mire jó ez?

A legfőbb felhasználói csoport lehet az idegenforgalom. Az elmondott példa egy magyar turistáról szólt, hogy most elképzelhesse egy külföldi turista helyzetét nálunk. Tudjuk, mekkora szükségünk van elégedett turistákra. Kis QR-kódlapocskák kihelyezése a nevezetességek közelében, mindenféle internetes oldalakra irányítva, már önmagában is nagyon hasznos lehet. Most már meggondolhatja azt is, hogy akarja-e a felkínált leírások közé bevonni a Wikipédia cikkeit is, amelyek egyszerűen és bárki által szerkeszthetők. A meglevő cikkekhez pedig használhatja az idegen nyelvű oldalakra való automatizált navigálást, a QRpediát. Közeledik az idei turistaszezon.

Sokféle lehetőség van. Kisebb települések idegenforgalmi központjában lehet link a településről szóló szócikkhez. Egy nevezetes templom, emlékház, múzeum falán szintén helye lehet. De tegyük fel, hogy a múzeumban van egy tárló avar kori leletekkel, akkor oda lehet tenni egy hivatkozást az avarokról vagy magyarországi avar leletekről szóló szócikkre. Egy nevezetes műalkotásról esetleg szintén van önálló szócikk, de egy nevezetes alkotóról szinte biztosan. (Vagy most majd lesz.) Állatkertek, növénykertek rengeteg rövid szócikket találhatnak a bemutatott fajokról, rendszertani besorolással. És persze jó esetben hivatkozásokkal ugyanannak idegen nyelveken megírt szócikkeire is.

A magyar szócikk nem elég

Ne felejtse el, hogy ha a bemutatni szándékozott dolog külföldiek számára is érdekes lehet, akkor nem elég, ha van egy magyar nyelvű szócikk róla. A cikkeknek legalább a fő nyelveken legyen testvére! A Wikipédiára regisztrálás minden nyelvre érvényes, vagyis az idegen nyelvű oldalakat is elkészítheti, szerkesztheti. A szerkesztés menete mindenhol egyforma, ezért ha olyan szócikk van a magyar Wikipédiában, amelyet segítségül szeretne használni a külföldiek tájékoztatására is, akkor készítse el a cikk nem gépi fordítását néhány nyelven. Ugyanaz a munka, mint ha nyomtatványt akarna kiadni, csak itt nincs nyomdaköltség. Egy magyar szócikket legalább egy idegen nyelvű párjával össze kell kapcsolni, az ablak bal oldalán, az interwiki lista végén van erre lehetőség, a többi automatikusan rendeződik pár percen belül.

A magyar szócikk nem feltétel

A dolgot a másik végéről is meg lehet fogni, mert ahhoz, hogy egy fogalomról egy QRpedia-linket készítsünk, nem szükséges magyar szócikknek is léteznie róla. Ha például a világon bárhol az ausztriai Ebenseeről szóló szócikkre akarják a látogató figyelmét irányítani, akkor hivatkozhatnak akár a finn szócikk QRpedia-változatára is, a spanyol vagy román turista így is a saját nyelvű cikkét kapja meg elsőként. Erről az interwiki-kapcsolódások gondoskodnak. Magyar cikk erről éppen nincs, nekünk az marad, hogy válasszunk a nyelvek közül, bár a rendszer egyelőre elég bután csak a szócikk címét írja ki, a nyelvet nem. Tehát a tanulság: QRpedia-táblácskát olyan témáról is lehet készíteni, amiről csak valamilyen idegen nyelvű szócikk van, azaz a kutakodás során tessék a nagyobb idegen nyelveket is ellenőrizni.

A QRpediáról a Wikipédián is talál egy részletes szócikket.

Az ehhez a küldetéshez csatlakozó magyar helyszínek felsorolása
külön cikkben látható.

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Miről írhatsz új szócikket?
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
lásd még az Archívumot.

továbbá: Pénteki nagyvilági sokadalom

5 komment

Címkék: oktatás turizmus web kultúra Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr965827651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha nincs magyar nyelvű szócikk, akkor be szabad linkelni pl. az angolt? Vagy csak a magyarral működik?
@Drinkwater: Jó kérdés, javítani fogom a posztot, mert valóban elfelejtettem említeni ezt a lehetőséget is. Túlságosan az élt bennem, hogy ami nálunk a külföldit érdekelheti, arról nálunk lesz előbb szócikk, nem másoknál. Pedig ez többszörösen is téves, tehát igen, az idegen nyelvű Wikipédiák szócikkeinek linkjeit megadva éppúgy működik a QRpedia rendszere, mint ha a magyar linket adnánk. Viszont ha magyar nyelvű cikk még nincs, de angol és német is van, akkor az angolra linkelve a német vendég németül kapja az információt. Köszönöm a kiegészítést.
Jelenleg zajlik egy együttműködés a miskolci állatkert (www.miskolczoo.hu/) és néhány wikipédista között, melynek végeredménye az év közepére lesz látható az állatkertben kihelyezett QR-kódok formájában: hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Miskolc-m%C5%B1hely/GLAM-ZOO

Jelenleg előkészítés alatt áll egy másik együttműködés a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kerttel, hasonló célok érdekében.
@Sámat: Köszönöm a címeket, külön oldalt nyitottam a részükre, a poszt végén olvasható helyen.
süti beállítások módosítása