HTML

Wikipédia-fórum

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja. Itt olyan dolgot tehetsz, amit ott nem: panaszkodhatsz és javasolhatsz.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Miről írhatsz új szócikket?

2014.02.14. 22:38 Androsz

Ez nem a Wikipédia hivatalos blogja.

Ne új cikk írásával kezdd. Először írj egy-egy bekezdést olyan szócikkbe, amelyhez valamit hozzátenni tudsz. Bele kell tanulnod. A Wikipédia nagyon sok irányelvet, szabályt tartalmaz külön fejezetekbe tagolva, amiket a kezdőlapon megtalálható, kezdőknek összeszedett linkdobozban tudsz elolvasni. Valamikor majd szánj rá némi időt, ha el akarod kerülni azt a csalódást, hogy törlik, amit csináltál. Mert ha az, amit csinálsz, nem elégíti ki az öregek igényét, akkor törölni fogják, és erről külön posztot is olvashatsz.

Ha már készen állsz új cikk írására is, akkor olyanról írj, ami egy általános enciklopédiába, képes lexikonba illik. Könyvesboltokban mindig vannak ilyenek, vegyél szemügyre egyet-kettőt. Látni fogod, hogy tulajdonképpen az van benne, amit az iskolában tanítanának, ha minderre jutna elég idő, meg persze türelem a tanulók részéről. Ilyen enciklopédiát szabad használni szócikkek alapjául is, de már most szólok, hogy részeket egy az egyben bemásolni viszont tilos.

Szóval a szokásos, bevált cikktémák területe a kultúra, a művészet, a tudományok, híres emberek, történelmi események, települések és tájegységek, nevezetes épületek, de éppenséggel már van szócikk a hangszóróról, a ragasztók fajtáiról, a betűmetszésről, az arameus nyelvről, a puttókról és az egyesített gáztörvényről (nem politika, fizika), de pillanatnyilag nincs szócikk a tengeri üledékekről, a knorrokról, a freestyle frisbee szabályairól és irányzatairól, valamint Giovanni Battista Carlone barokk építészről. Pedig lehetne. Mondjuk egyszerűen, és persze tréfásan úgy, hogy legalább az első alkalmakkor

írj szócikket olyanról, ami anyádat is érdekelheti.

Figyeld meg, hogy miről vannak már szócikkek. Baloldalt fent van a Lap találomra link, amellyel véletlenszerűen kapsz egy cikket. Erre kattintgatva fogalmad lesz arról, hogy az öregek szerint ide mi illik.

Ne felejtsd el alaposan megnézni, hogy amiről írni fogsz, arról nincs már egy szócikk. Nem mindig az a címe, ami kézenfekvőnek látszik, ezért szánj időt a keresésre is.

Amiről írsz, az feleljen meg a fő szabálynak: a nevezetesség elvének. Olyanról írj, amiről már sokan hallhattak, mert a jelentősége elég nagy. Olyan tárgyat válassz, amelyről több független, egymástól különböző forrás is található. Tehát ha egy költőről már három olyan újságcikket, lexikonszócikket, internetes oldalt is találsz, amelyek szövege nem egymást ismétli, és a költőről többet is írnak, mint hogy milyen művei jelentek meg, akkor már megütheti a nevezetesség mércéjét. Ezek közé a mértékadó források közé ne számítsd be azt, amit a saját honlapján, egy blogban vagy a könyve borítóján olvasol, mert ezek nem jelentik azt, hogy valaki olyan, akinek a véleményére ismeretlenek is odafigyelnek, érdemesnek találta a méltatásra. Márpedig itt ez az alapkövetelmény.

Mérlegelj gondosan, és ha bizonytalan vagy, kérdezz meg más szerkesztőt, a vitalapján. Külön poszt szól arról, hogy ez hogyan megy.

Amiről írsz, az legyen időtálló. Eleinte a legbiztosabb, ha nem írsz semmi olyanról, ami a jelenben lett híres. Válassz olyan témát, amiről már bebizonyosodott, hogy megmaradt az emberek emlékezetében.

Híreket, események beharangozóit, cégek vagy személyek reklámozásának érződő cikket ne írj, mert úgyis hamarosan törlik, a vitát mellőzve.

Van a Wikipédiának egy hosszú listája a "piros linkekről", tehát azokról a címszavakról, amelyeket valaki valamelyik cikkben linkként megjelölt, számítva arra, hogy valamikor lesz majd hozzá szócikk. Ez a lista a számait nézve elég félrevezető, de mégis használhatod, és ha az erre hivatkozó lapokat megnézed, találni fogsz cikksorozatokat, amelyeket a tartalmi szerkezetre kiinduló mintának vehetsz.

Még egy kitűnő lehetőség annak megmutatására, hogy bizalomra méltó új szerkesztőtárs vagy: fordíts le itt még nem létező szócikkeket más nyelvű Wikipédiákból. Ha például a leggazdagabb, az angol változatot lapozgatod, és egy cikkben baloldalt az interwiki linkek között nincs ott a magyar nyelv, akkor annak a cikknek nálunk nincs megfelelője. Ellenőrizd ezt, és aztán csináld meg a fordítást, nem Google Translate-tel, hanem komolyan, egyben áthozva az idegen nyelvű cikkben megadott forráshivatkozásokat is, a lap legelejére pedig beszúrva a fordítás sablont. Kérd más szerkesztők segítségét a tudnivalókról, és nagy segítségünkre leszel a munkáddal.

Sose kezdd el írni a szócikket élesben, azaz ott, ahol végül mindenkinek látható lesz. A saját szerkesztői vitalapodon egyszerűen nyithatsz allapokat,1 minden készülő szócikkednek, amelyeken zavartalanul rakosgathatod össze a szócikket, kipofásíthatod, kiirthatod belőle a helyesírási hibákat, majd amikor már megérett a nyilvánossá tételére, te pedig lelkileg felkészültnek érzed magad arra, hogy meggyőzd a mogorva öreg szerkesztőt arról, hogy a szócikked értékes és a többi közé illik, akkor áthelyezhető a szócikk névtérbe, vagyis a többi szócikk közé.

Kérünk téged, hogy ha lehet, ne írj te is még egy szócikket valamelyik sci-fi sorozat valamelyik kitalált bolygójáról vagy élőlényéről, újabb animefigurákról, egynyári sztárocskákról, celebekről, tévésorozat epizódjairól, hanglemezekről, filmekről. Tudjuk, hogy ezek egy-egy időre közérdeklődés tárgyai tudnak lenni, és örökös a vita arról, hogy hol húzzuk meg a határt, amely alatt már indul a kasza. Ez az enciklopédia magasabb tartalmi színvonalat képzelt el magáról, amikor kialakulni kezdett. Eleinte inkább menj biztosra, keress komolyabb témát. Tudod, a mogorva öreg szerkesztők nem gerjednek a valóságshow-kra és a számítógépes játékokra, márpedig a kasza az ő kezükben van.

Az, hogy hogyan írd a cikket, külön poszt témája.

________
1 a pontosításért köszönet Sámat kollégának

Ide tartozó posztok:
Nyitóbeszéd
Olvasópróba 1.
Hibás! Hiányos! Miért nincs róla cikk?!
Néhány egyszerű tanács új szerkesztőknek

lásd még az Archívumot.

6 komment

Címkék: oktatás web kultúra olvasó Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipedia.blog.hu/api/trackback/id/tr285815017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én próbáltam csinálni ilyen szerkesztői lapot, de nem sikerült. Az van fent, hogy olvasás, lapforrás, laptörténet. Balra pedig ott van, hogy vitalap, de azon már van mindenféle. Oda kell írnom az új szócikket?
@Drinkwater: Szerintem csak nem léptél be. Ha nem is regisztráltál még, akkor mindenekelőtt ezt tedd meg, mert regisztrálatlan szerkesztőknek technikai okból nem lehet sem saját szerkesztői lapja, sem vitalapja és annak allapjai, ahol dolgozhat.

A cikkek saját vitalapjaira kizárólag a cikket érintő, más szerkesztőkhöz szóló üzenetek írandók, többnyire regisztrált szerkesztőktől, akiknek a saját vitalapján folytatható a kialakuló, de talán nem a cikk archivált vitalapjára való eszmecsere. Ezekre az üzenetekre esetleg sokáig nem válaszol senki, ha nem tartja a vitalapot is a figyelőlistáján. Erre az esetre ajánlom a következőt: írd meg a vitalapon, önálló fejezetként a megjegyzésedet, javaslatodat, kérdésedet, majd a szócikk legelejére írd be ezt: <!-- kérdés a vitalapon --> A speciális jelek hatására a szöveg nem jelenik meg a cikkben, de ha egy szerkesztő magát a cikket figyelőlistán tartja – és ez általános –, akkor így automatikusan jelzést fog kapni arról, hogy itt történt valami. Akkor pedig idejön, hogy ellenőrizze, ki és mit mert belekontárkodni a már a tökély szintét elért szócikk(é)be, és észreveszi, hogy a vitalapon üzenet van.

Elmondom még egyszer: ha ennyire kezdő vagy, ne akarj egyből új szócikkel bemutatkozni. A már emlegetett mogorva öreg szerkesztők bizalmatlanul és barátságtalanul fogadják az újoncok bemutatkozását, és egy önálló cikket még törölni is képesek, ha nem nyeri meg eléggé a tetszésüket. Ez nagy butaság, de az új szerkesztőknek taktikusan kell magukat elfogadtatniuk, először egy-egy sornyi, majd fejezetnyi kiegészítéssel.

Emellett persze fejlesztgethetsz új szócikket, ott, ha nem vandálkodsz, trágárkodsz, nem bánt senki, aztán amikor már eléggé elkészültnek érzed, szinte egymozdulattal kiteheted a nyilvánosság elé. Szerkesztési allap nyitásához a módszer a következő: lépj be, a saját szerkesztői vitalapod neve: "Szerkesztővita:teneved". Nyisd meg ezt szerkesztésre, és egy külön sorba írd be: "[[Szerkesztővita:teneved/cikkcímed]]". Mentsd el, nézd meg, lett egy ilyen alakú piros linked. Kattints rá, és megkapod az allapot, üresen, kezdhetsz rajta dolgozni. Ha a te vitalapodon otthagyod a linket, akkor a jövőben egyszerűen ideugorhatsz, és dolgozhatsz rajta. Javaslom, hogy az új cikked legelejére írd be, hogy "{{munkaváltozat}}". Arról pedig, hogy mit hogyan kell, olvasgasd a Kezdőlapról elérhető útmutatókat, és figyeld meg más szócikkek forráskódjában a megoldásokat. A saját allapodon kísérletezhetsz velük.

Jó munkát.
@Drinkwater: Arra tippelnék, hogy a kezdőlapot nézed (legalábbis valamelyik teljesen levédett lapot, amiből nincs sok), és a böngésződ címsorában ez szerepel: hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap

A szerkesztői allap létrehozásának menetéről itt olvashatsz egy rövid segítséget: hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Szerkeszt%C5%91i_lap#Szerkeszt.C5.91i_allapok_l.C3.A9trehoz.C3.A1sa itt pedig egy kicsit hosszabbat: hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Allapok

Ha továbbra sem boldogulsz, kérdésed lenne, írd le a kérdésed a kezdők kocsmafalára erre a linkre kattintva: hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_%28kezd%C5%91knek%29&action=edit&section=new
@Androsz: A bejegyzésedben szerkesztői lapról írsz és arra is linkelsz. Ez az oldal azonban alapvetően a szerkesztői bemutatkozásra szolgál (bár valóban több szerkesztő használja vázlatok készítésére).

A szócikkvázlatokat ehelyett érdemes szerkesztői allapon készíteni. A kommentedben már ezt (is) említed, azonban a leírt módszer nem jó: a szerkesztővitával egy vitalapot fogsz létrehozni a lap helyett. Én úgy szoktam szerkesztői allapot létrehozni, hogy beírom a Wikipédia keresőjébe a Szerkesztő:teneved/cikkcímed formát.

Más: ha egy Wikipédia-lap rajta van a figyelőlistádon, akkor a vitalapja is rajta van, ezt nem is lehet külön kezelni. A kommentben javasolt „figyelemfelkeltő” módszer azonban nem csak ezért kerülendő. Az ilyen kommentek teljesen feleslegesen töltik a szócikk wikikódját. Ráadásul a VisualEditor bevezetését követően még szerkesztés közben sem lesznek láthatóak
@Drinkwater: HIBÁZTAM, az előző kommentben leírt módszer pontatlan, használd a posztban a szerkesztői allapokról szóló hivatkozásokat.
@Sámat: Köszönöm a pontosítást, javítottam.

A másik gyben nem értünk egyet. A figyelőlista a szócikk vitalapjával régebben nem, vagy nem jól működött, és ha most működik is, nem számítok rá, hogy mindig működni is fog. A fejlesztők meg szoktak kavarni korábban már rendben levő dolgokat is. Az e-mail is egy bombabiztos szolgáltatása lenne az internetnek, és manapság több baj van vele, mint valaha. Márpedig ha a kommunikáció a szerkesztők között technikai okból akadozik, akkor könnyen gondolhatja bárki, hogy a másik egyszerűen nem törődik az üzenetekkel. Így aztán jobb a két független megoldás.

A cikk kódjának a méretét kár ennyitől óvni, a megbeszélés megindulásakor a figyelemfelhívó beszúrást úgyis törlik. A laptörténet fenntartása évekre visszamenően sokkal több erőforrást pazarol, főleg a Commonson.

Ha a HTML komment beszúrása valóban kiesik a lehetőségek közül, annak én nagyon nem örülnék, mert van olyan eset, amikor egy később jövő szerkesztőt figyelmeztetni kell arra, hogy amit ő a szövegben hibának hihet, az a helyes, és tessék békn hagyni. Kinek jut eszébe a vitalapot megnézni egy elírásnak vagy más apró tévedésnek LÁTSZÓ dolog javítása előtt?

De akkor javaslok egy másik módszert: a cikk szövegének első mondata végére tegyen egy második pontot is. Elég lenne egy & n b s p ; is (szóközök nélkül), ami a nem törhető szóköz kódja, de lehet, hogy valami ezt is törli, szintén helytelenül, hiszen számokban vagy mértékegységek előtt, meg számos más helyen is szükség van rá. Mindenesetre a szerkesztés indoklására szolgáló sorba írja be azt, hogy "üzenet a vitalapon", a változásra ugró szerkesztőnek a visszavonáskor remélhetőleg feltűnik.
süti beállítások módosítása